Chcete zaujmout svým životopisem? Zaměřte se na jazyky

Určitě se mnou budete souhlasit, že znalost alespoň jednoho cizího jazyka je v dnešní době už skoro povinnost. Učení jazyků se však může stát vstupní investicí do vás. Jak tedy dobře využít své nabité vědomosti a které jazyky je dobré se učit?

schůzka zaměstnanců

Bojíte se učit další cizí jazyk, protože máte v hlavě živé vzpomínky, jak se vás na základní škole snažili naučit ruštinu formou písemných prací? Naštěstí je forma učení cizího jazyka tímto způsobem dávno ta tam. V dnešní době najdete celou řadu možností, jak se cizí jazyk naučit. Můžete si vybrat z nespočet lektorů, výukových metod nebo frekvence učení.

 

Pokud chcete vyzkoušet nejnovější trend, který se těší velké přízni, budete muset vylézt ze své ulity a zapojit svoje počáteční vědomosti přímo v praxi. Řeč je o výuce v terénu, kdy s vámi zajde lektor například do kavárny nebo restaurace a mluví s vámi o běžných věcech. Vlastě to je velmi příjemné zpestření učení nových slovíček a také si je daleko lépe zapamatujete, jelikož je budete hned aktivně používat. Je to přeci jenom něco jiného než vysedávat v učebně a snažit se zapamatovat význam několika pro vás neznámých slov.

vývojový diagram

Jaký jazyk pro nás bude ten pravý?

V kurzu zůstávají stále stejné jazyky, kterými je angličtina, němčina a čínština. Ovšem rozhodně nemusíte hned zanevřít ani na další jazyky. Pokud chcete v budoucnu najít uplatnění jako překladatel nebo tlumočník v zahraničních firmách nebo v knižním nakladatelství, rozhodně se nespoléhejte jenom na znalost angličtiny. Anglicky se dnes domluví většina populace, ale mnoho zahraničních firem používají pro interní komunikaci stále svůj mateřský jazyk. Nebudete se tedy ničemu divit, když dodám, že překladatel, který bude ovládat švédštinu nebo norštinu bude daleko žádanější než překladatel angličtiny a francouzštiny. Studium neobvyklých jazyků ovšem u nás budete zatím hledat jen velmi těžko.